EPLENE I MESSEHAGEN (2008 - 2018)

ANMELDELSER: 

“En velved og intens historiefortelling”
Terningkast 6

Gaute Ulvik Haugan, Trønderavisa

“Eit særs truverdig og tidsriktig bilde av korleis det var å vakse opp i eit gruvesamfunn for berre dryge femti år sia.”

Amund Grimdstad, Klassekampen

“Ta turen til Malm!”
Terningkast 5

Ole Jakob Hoel, Adresseavisen

 

”Eplene i Messehagen” er et utendørs musikkteater, som settes opp annethvert år.

Handlingen er lagt til gruvesamfunnet Malm i Nord-Trøndelag. Tematikken er klasseskillet, både i Malm og i Norge generelt, på 1960-tallet. En klassisk Romeo og Julie-historie om forbudt kjærlighet, her mellom arbeidersønnen og overklassejenta. Men ”Eplene i Messehagen” handler også om motsetningene mellom gruvearbeidere og ledelse og om knuste drømmer, ispedd en god dose humor. Tittelen henspiller på epletrærne i hagen i ”Messa”, representasjonsboligen til direktøren i Fosdalens Bergverk som drev gruva i Malm fra 1906. Her slapp ingen arbeidere inn før i 1980, men ungdom fra bygda lurte seg ofte inn i hagen på epleslang.

Det var skuespiller og Malmbygg Evy Kasseth Røsten som ved årtusenskiftet tok initiativ til å få til et friluftsteater om hjembygda og de mange sterke historiene knyttet til gruvedrifta. Stykket ble skrevet av Rasmus Rohde og er basert på intervjuer med gamle gruvearbeidere og historiene til journalist og musiker Hans Robertsen – som vokste opp på Malm . De kunne fortelle om tilstandene på 60-tallet, da klasseskillet sto sterkt mellom arbeidere og funksjonærer. Direktøren for bergverket tjente bedre enn statsministeren og arbeiderne kunne bli sendt opp til hytta til direktøren for å fyre opp før han skulle til fjells.

”Eplene i Messehagen” hadde urpremiere i september 2008. Hver oppsetning har bestått av en blanding av profesjonelle aktører og amatører.

MEDVIRKENDE:

Manus og musikk: Rasmus Rohde

Ide: Evy Kasseth Røsten, Hans Robertsen

Regi: Paul Otta Haga (2014-2018) Arnulf Haga (2008-2012)

Skuespillere: Eir Inderhaug, Evy Kasseth Røsten, Joachim Natterquist, Ståle Bjørnhaug, Tore Granås, Britt Langli, Mari Smistad, Vetle Granås, Maija Skille, Kjell Haugan, Mona Jacobsen, Beate Eriksen, Edvard Hægstad, Geir Wannebo, Joakim Skevik m fl.

Musikalsk leder: Asgeir Skrove

Koreograf: Cynthia Kai, Jonas Digerud, Anett Hjelkrem, 

Produsent: Gruveteateret